Kim & Marianne

Sedan 1991 har Marianne Häggblom och Kim Hansson spelat ihop som visduon Kim & Marianne med egna konserter i många länder och sjungit visor på festivaler, turnéer, skolor och servicehem m.m. så långt hemifrån som i Kanada och på Färöarna. Även annan folklig musik ligger dem nära om hjärtat, framförallt nordiska sjömansvisor och shanties. Tack vare det här intresset har de kommit att inse att vi har en egen, åländsk visskatt som väntar på att på nytt bli tagen till heders.

Duon har som en del av gruppen Tidens Brus arrangerat och framfört ett stort antal traditionella sjömansvisor, gjort ett otal framträdanden och workshops samt medverkat i många vis- och shantyfestivaler på och utanför Åland.

1997 gav Kim & Marianne tillsammans med Kjell Frisk ut CD-skivan Under häggarna med egna tonsättningar av Jarl Hemmers texter. 2010 kom CD:n Tidens brus med folkliga visor med åländsk anknytning. Tillsammans med gruppen Iarnród blev det 3 mini-CD:n med irländsk musik. Gruppen Tidens Brus utgav våren 2020 en virtuell EP med sjömansvisor.

1994 startade Kim och Marianne festivalen Geta poesi och visa/Geta kulturförening och har sedan dess medverkat i ledande roller inom festivalen/föreningen. Duon tog 2014 initiativ till Baltic Shanty Festival, en internationell festival för sjömanssång med flera hundra medverkande.

2017 mottog Kim & Marianne Samfundet Visans Vänners stipendium för sin mångåriga gränsöverskridande insats för den nordiska visan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s